Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Βιβλιοκριτική: «1Q84» του Χαρούκι Μουρακάμι


του Αλέξανδρου Αλεξανδρινού *

Ο Χαρούκι Μουρακάμι τόλμησε κάτι μεγάλο. Τα έβαλε με την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ. Πως; Μα με την τριλογία του 1Q84 (εκδ. Ψυχογιός). Όχι, δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο ο ίδιος, ούτε έχει γραφτεί κάτι ανάλογο στον Τύπο. Η άποψη είναι δική μου, αλλά όχι αυθαίρετη και αστήρικτη. Όταν ολοκληρώσει κανείς το έπος του Ιάπωνα θα έχει την αίσθηση ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν δύο φεγγάρια στον ουρανό κι ένας παράλληλος κόσμος. Εξάλλου, ποιος μπορεί να μας πείσει ότι αυτό που ζούμε είναι η πραγματικότητα;

Ο Μουρακάμι, λοιπόν, θέλει να πει κάτι πολύ απλό: Σημασία έχει να είσαι με τον άνθρωπο που αγαπάς και μπορείς να επιβιώσεις οπουδήποτε. Ακόμη και εκεί που δεν ελέγχεις εσύ απόλυτα τη μοίρα σου. Φυσικά, δεν έχουμε να κάνουμε μια χιλιοειπωμένη ιστορία αγάπης. Η σχέση των δύο κεντρικών ηρώων, του Τένγκο και της Αομάμε, είναι ο πυρήνας του βιβλίου. Εντούτοις, γύρω απ’ αυτόν συντελούνται κοσμογονικές καταστάσεις.
Ο Τένγκο αναλαμβάνει να ξαναγράψει τη Χρυσαλλίδα του αέρα της νεαρής Ερικο Φουκάντα. Αυτή η νουβέλα θα ανοίξει την πύλη για την εισβολή του φανταστικού. Μικρά ανθρωπάκια υφαίνουν τη χρυσαλλίδα όπου και τοποθετούν τον άλλο μας εαυτό. Η δημοσιότητα όμως θα ενοχλήσει μια παραθρησκευτική οργάνωση που θέλει να κρατήσει μυστική την όλη διαδικασία. Η ζωή των δύο ηρώων θα απειληθεί.
Ο Μουρακάμι βέβαια δεν αφήνει την πλοκή να κουράσει. Αντίθετα, γύρω από αυτό τον σκελετό αναπτύσσει πολλά θέματα. Αναδεικνύει αρρώστιες της ιαπωνικής κοινωνίας (βία κατά των γυναικών, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, επικίνδυνες θρησκευτικές ομάδες) κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο μέχρι τέλους.
Τα κεφάλαια δεν κουράζουν, κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς, οι περιγραφές τοπίων, καταστάσεων, ονείρων, είναι γλαφυρές, ελεγειακές θα λέγαμε. Τα πάντα αλλάζουν στον κόσμο με σήμα κατατεθέν τα δύο φεγγάρια στον ουρανό. Ένα κανονικό κι ένα πιο μικρό, πράσινο. Η Αομάμε μένει έγκυος από τον Τένγκο χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή. Για να φύγουν από τον ζοφερό τούτο κόσμο πρέπει να βρουν την πύλη εξόδου.

Συνοψίζοντας, ο Μουρακάμι έγραψε μια φανταστική ιστορία αγάπης, με στοιχεία θρίλερ, περιπέτειας, αστυνομικού μυθιστορήματος. Θέλησε να μας παρασύρει σε ένα δικό του Matrix και τα κατάφερε. Μοναδική αδυναμία το άνευρο φινάλε. Οποιος έχει χρήματα να πάρει και τα τρία βιβλία και χρόνο να τα διαβάσει θα περάσει λίγο πιο ευχάριστα τις διακοπές του.

1Q84: Βιβλίο 1
Μυθιστόρημα
Χαρούκι Μουρακάμι
μετάφραση: Μαρία Αργυράκη
Ψυχογιός, 2012
471 σελ. ISBN 978-960-496-654-7


* Ο Αλέξανδρος Αλεξανδρινός, 33 ετών, αγαπάει τη λογοτεχνία. Από το 2009 έχει βουτήξει στα νερά της και δεν σταματά έκτοτε να κολυμπά. Ζει στην Αθήνα και παρακολουθεί την καθημερινότητα. Τη βιώνει. Βασανίζεται, πληγώνεται και παλεύει για να την αλλάξει. Οι πνευματικές του ανησυχίες εκτονώνονται στο χαρτί και δεν σταματάνε ποτέ. Έχει αδυναμία στην ποίηση και σε όσους προσπαθούν να γράψουν και να ζήσουν ποιητικά.


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...