Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Σκουπιδιάρηδες στην Τουρκία έφτιαξαν βιβλιοθήκη από βιβλία που βρήκαν στα σκουπίδια


Οι υπάλληλοι στην υπηρεσία καθαριότητας στην Άγκυρα, έφτιαξαν μια δημόσια βιβλιοθήκη με τα βιβλία που έβρισκαν στα σκουπίδια και προορίζονταν για καταστροφή. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην περιοχή Cankaya της Άγκυρας. Τα νέα για την δημιουργία της βιβλιοθήκης έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία και ο κόσμος έχει αρχίσει και δωρίζει μαζικά βιβλία που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια. 

Στην αρχή η βιβλιοθήκη είχε δημιουργηθεί για χρήση μεταξύ των υπαλλήλων του δήμου, τους φίλους και την οικογένεια τους, αλλά όσο μεγάλωσε σε μέγεθος οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ανοίξουν τι πόρτες της βιβλιοθήκης στο κοινό. «Όσο τα βιβλία γίνονταν όλο και περισσότερα και το ενδιαφέρον του κόσμου αυξανόταν, ξεκινήσαμε να συζητάμε την δυνατότητα να φτιάξουμε μια κανονική βιβλιοθήκη από αυτά τα βιβλία. Και με τη βοήθεια όλης της τοπικής κοινωνίας, το έργο αυτό ολοκληρώθηκε» δήλωσε ο Alper Tasdelen, δήμαρχος της Cankaya. Η βιβλιοθήκη βρήκε σπίτι σε ένα παλιό εργοστάσιο τούβλων δίπλα στο τμήμα υγιεινής, το οποίο έχει μεγάλους διαδρόμους και με αρκετή δουλειά από όλους μετατράπηκε σε μια βιβλιοθήκη που μέχρι τώρα φιλοξενεί πάνω από 6.000 βιβλία, περιλαμβάνει παιδικό τμήμα, τμήμα αφιερωμένο σε βιβλία επιστημονικής έρευνας, ενώ υπάρχει και ξενόγλωσσο τμήμα. 

Η προσοχή του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που χρειάστηκε να προσληφθούν υπάλληλοι που θα επιβλέπουν τη βιβλιοθήκη και θα εξυπηρετούν τον κόσμο που την επισκέπτεται. Σε αυτόν τον κόσμο περιλαμβάνονται πάρα πολλά σχολεία, τα οποία είτε μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών, είτε για να δανειστούν βιβλία, έχουν γίνει από τους μόνιμους επισκέπτες του χώρου. 

Μέσα από τα σκουπίδια, δημιουργήθηκε ένας τόπος γνώσης που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της περιοχής και αποτελεί πόλο έλξης για δραστηριότητες και εκπαίδευση.


Πηγή: www.kar.org.gr


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...