Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η Ελένη Γκίκα απαντά στο Ερωτηματολόγιο Pivot


Ποια είναι η αγαπημένη σου λέξη; «Λυγμός» με την πρώτη σκέψη και «κρύσταλλο» με τη δεύτερη. Η πρώτη επειδή είναι ήδη ενσαρκωμένη και η δεύτερη επειδή θα το ‘θελα πολύ.

Ποια είναι η λιγότερο αγαπημένη σου λέξη; Όλα τα πρόσφατα… γλωσσοπλαστικά, χαρακτηρισμούς που δεν είχαμε κι αποκτήσαμε, δεν θέλω να πω καν αυτή τη λέξη, τι ειρωνεία, κι αυτή με λάμδα αρχίζει και με λερώνει. Αν την πω αποκτά υπόσταση, και δεν θέλω.

Τι σε ανεβάζει δημιουργικά, πνευματικά και συναισθηματικά; Η αίσθηση ότι όλα έχουν τον λόγο και τη σημασία τους. Αυτή η σχεδόν βεβαιότητα κάποια στιγμή πως η κάθε στιγμή είναι μια πόρτα προς το αιώνιο. Η θέαση των πάντων, εάν σταθείς επαρκής.

Τι σε ρίχνει; Η ανάγκη για δικαιοσύνη εδώ και τώρα. Είναι περίεργο… γαιτανάκι το δίκαιο, πάντοτε πρέπει να βλέπεις το δάσος στο δέντρο. Ακόμα και στο πιο μικρό φυλλαράκι του.

Ποια είναι η αγαπημένη σου βρισιά; Στ’ @ρχίδι@ μας κι εμάς, Κωστής Παλαμάς.

Ποιον ήχο αγαπάς; Να πω δυο; Αυτόν της βροχής και των παιδιών όταν παίζουν.

Ποιον ήχο μισείς; Τους κρότους γενικά. Τον ήχο του όπλου. Και του καυγά. Στη φασαρία τρομάζω ακόμα.

Ποιο επάγγελμα, διαφορετικό από το δικό σου, θα ήθελες να δοκιμάσεις; Κάτι που να απαιτεί επιδέξια χέρια. Να φτιάχνω κούκλες και μαριονέτες για παράδειγμα ή η-καλή-φουρνάρισσα που είχα επιθυμήσει παιδί. Μου άρεσε τόσο πολύ να ζυμώνω! Αλλά και η ατμόσφαιρα, οι μυρωδιές, τα ψωμιά, τα ψωμάκια και τα κουλούρια του φούρνου. Η μαμά μου για να με επαναφέρει μου υπενθύμιζε ότι «ναι όμως θα πρέπει να σηκώνεσαι μέσα στην άγρια νύχτα», κι έτσι έχω να λέω ότι με εμπόδισε από την κλίση μου εκείνο το… ξύπνημα το πρωινό.

Ποιο επάγγελμα δεν θα ήθελες να κάνεις; Δεσμοφύλαξ.

Αν υπάρχει Παράδεισος, τι θα ήθελες να ακούσεις τον Θεό να λέει όταν φτάσεις στις πύλες του; Δεν θα χρειάζονται οι λέξεις, θα μου αρκεί η σιωπή. Έτσι ή αλλιώς, αν ξέρεις να την ακούς, ήδη τα λέει όλα. «Το γράμμα που λείπει», ήταν η πρώτη μου σκέψη. Αλλ’ αυτό ενδεχομένως ίσως να το μαθαίνουμε μόνοι μας την ύστατη ώρα.

* Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ελένης Γκίκα με τίτλο "Το Μπολερό δεν ήταν του Ραβέλ" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη.

Οι 10 ερωτήσεις προέρχονται από το δημοφιλές τοκ-σόου "Bouillon de Culture", με παρουσιαστή τον Bernard Pivot, που προβαλλόταν στο γαλλικό κανάλι France 2 από το 1991 έως το 2001.


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...