Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Βιβλιοκριτική: «Ο Μικρός Έλληνας» του Βασίλη Αλεξάκη



του Αλέξανδρου Αλεξανδρινού *

Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι ένα μεγάλο παιδί. Ένα μεγάλο παιδί που νοσταλγεί το παρελθόν. Όχι με μίζερο τρόπο, αλλά με ρομαντικό, τρυφερό, ζωντανό τρόπο. Το τελευταίο του μυθιστόρημα Ο Μικρός Ελληνας (εκδ. Εξάντας) είναι ό,τι πιο προσωπικό έχει γράψει. Μολαταύτα, θα είναι λάθος να νομίσει ο αναγνώστης ότι η φαντασία δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτήν πατάει για να φτιάξει κι αυτό το βιβλίο. Εντούτοις, αποφασίζει να μας πει λίγο περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του μέσω των ηρώων που λάτρεψε μικρός.

Ναι, το βιβλίο ξεχειλίζει από συναίσθημα, όχι όμως δίχως σκοπό. Δεν γίνεται ένα ευτελές, αυτοβιογραφικό, μελόδραμα. Ο Βασίλης Αλεξάκης μας επανασυστήνει, με τον δικό του τρόπο, λογοτεχνικούς ήρωες που όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε συναντήσει στην παιδική-εφηβική ζωή μας: Οι Τρεις σωματοφύλακες, ο Ταρζάν, ο Δον Κιχώτης, οι Αθλιοι, ο Λονγκ Τζον Σίλβερ, ο Γιώργος Θαλάσσης, ο Ροβινσώνας Κρούσος, κ.α. Σε αυτούς βασίζεται για να συνθέσει την ιστορία του. Τα ονόματα τους όμως δεν είναι απλά διάσπαρτες αναφορές στις σελίδες του βιβλίου. Όχι. Εχουν ρόλο και θέση στην αφήγηση. Η φαντασία του Αλεξάκη τους ζωντανεύει και τους εντάσσει στην πλοκή. Μαζί με τον συγγραφέα προχωρούν. Από την αρχή ως το τέλος. Τοποθετημένοι στο σήμερα. Στο σήμερα που ορίζει ο δημιουργός και άλλες φορές ακουμπά στην καθημερινότητα, κι άλλες βρίσκεται στο μεταίχμιο φαντασίας-πραγματικότητας.

Ο ήρωας του μυθιστορήματος έχει χειρουργηθεί στο πόδι και δεν μπορεί να μείνει στο παλιό του σπίτι. Ετσι, αναγκάζεται να κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο κοντά στον κήπο του Λουξεμβούργου. Εκεί βρίσκεται κι ένα κουκλοθέατρο, το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Περπατά με μεγάλη δυσκολία κι αυτό του δίνει την ευκαιρία να δει καθαρότερα τον κόσμο που τον περιβάλλει. Να δει τη ζωή που κρύβεται και περιθωριοποιείται. Ακούει τους ζητιάνους, παρατηρεί τα μικρά που η ταχύτητα της ζωής δεν μας αφήνει να δούμε. Ερχεται πιο κοντά στην αληθινή εικόνα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης δείχνει πόσο αγαπάει το μυθιστόρημα. Γι’ αυτόν είναι η ζωή του και με τον Μικρό Ελληνα το εκφράζει όσο πιο δυνατά γίνεται. Η έρευνα είναι και πάλι μέρος της δουλειάς που έχει κάνει. Η γραφή του προσεγμένη. Δεν πλατειάζει, ενώ σε παρασύρει με την αφήγηση του. Το βιβλίο βραβεύτηκε στη Γαλλία.

"Ο μικρός Έλληνας"
Μυθιστόρημα
Βασίλης Αλεξάκης
Εκδόσεις Εξάντας, 2013
309 σελ. ISBN 978-960-256-711-1


* Ο Αλέξανδρος Αλεξανδρινός, 33 ετών, αγαπάει τη λογοτεχνία. Από το 2009 έχει βουτήξει στα νερά της και δεν σταματά έκτοτε να κολυμπά. Ζει στην Αθήνα και παρακολουθεί την καθημερινότητα. Τη βιώνει. Βασανίζεται, πληγώνεται και παλεύει για να την αλλάξει. Οι πνευματικές του ανησυχίες εκτονώνονται στο χαρτί και δεν σταματάνε ποτέ. Έχει αδυναμία στην ποίηση και σε όσους προσπαθούν να γράψουν και να ζήσουν ποιητικά.

 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...