Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η Book Press ανοίγεται στους νέους δημιουργούς


Κλείνοντας αυτές τις μέρες 4 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, αποφασίσαμε να καταστρατηγήσουμε μια από τις «αρχές» μας: τη μη δημοσίευση πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων. Και δεν εννοούμε βέβαια προδημοσιεύσεις κειμένων από βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν –αυτό το κάνουμε ήδη, με προσεκτικές επιλογές, όπως πάντοτε– αλλά κείμενα νέων δημιουργών που δεν έχουν ακόμη βρει το δρόμο τους προς την έκδοση.

Ο στόχος είναι απλός: Να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να προβάλλουν τα κείμενά τους μέσα από έναν ιστότοπο που διαβάζεται από ένα ευρύτατο κοινό, όχι μόνο από τους βιβλιόφιλους, αλλά και από τους επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου: συγγραφείς, επιμελητές, ατζέντηδες, εκδότες.

Τι είδους κείμενα θα δημοσιεύουμε;

Τα κείμενα που θα δημοσιεύουμε θα είναι διηγήματα, δηλαδή πεζά. Τα διηγήματα αυτά θέλουμε να μην είναι πολύ μικρά –θέτουμε λοιπόν ως κατώτατο όριο τις 400 λέξεις– αλλά ούτε και υπερβολικά μεγάλα – θέτουμε ως ανώτατο όριο τις 2500 λέξεις. Εξαιρέσεις προς τα κάτω ή προς τα πάνω δύνανται να υπάρξουν – αλλά θα είναι εξαιρέσεις και μόνον.

Υπάρχει θεματικός άξονας; Ναι: «Ο ξένος»

Απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι τα κείμενα που θα δημοσιεύουμε να μην παραμείνουν στο διαδίκτυο, αλλά να αποτελέσουν το υλικό μιας μελλοντικής έκδοσης: της έκδοσης ενός βιβλίου, βιβλίου από χαρτί. Θέλουμε η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για τους συγγραφείς που θα επιλεγούν κι όχι απλώς άλλη μία δημοσίευση κάπου στο διαδίκτυο. Με αυτή την προοπτική, αποφασίσαμε να ορίσουμε έναν θεματικό άξονα γύρω από τον οποίο θα κινούνται τα διηγήματα που θα επιλέξουμε, ώστε στο σύνολό τους να αποτελούν ένα –κατά το δυνατόν– συνεκτικό υλικό.

Στην επιλογή του θεματικού άξονα είπαμε να μην πρωτοτυπήσουμε, προκρίνοντας την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα που μας αναγκάζει, δυστυχώς, να επιστρέφουμε ξανά σε αυτόν. Τίτλος του θεματικού άξονα (όχι, βέβαια, των διηγημάτων) είναι «Ο ξένος» και υπό τη σκέπη του χωρούν μια σειρά από υπο-θεματικές που απασχολούν τόσο την ελληνική όσο και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες: προβλήματα που προκαλούνται από την αθρόα μετανάστευση, από τις διαφορές κουλτούρας, θρησκείας, κοινωνικής και οικονομικής θέσης, και τα αισθήματα φόβου, μίσους, αγάπης και συμπόνιας που προκαλούν ένθεν κακείθεν. Ήρωες αυτών των διηγημάτων μπορούν να είναι άνθρωποι που στέκονται είτε από τη μια μεριά του προβλήματος (ξένοι, μετανάστες, αλλόθρησκοι, «διαφορετικοί» κάθε είδους) είτε από την άλλη (οι φορείς της "κανονικότητας").

Πώς εννοούμε την έννοια «ξένος»;

Στην έννοια του «ξένου» εντάσσουμε και όλους εκείνους που, παρότι δεν έχουν διαφορετική καταγωγή ή θρησκεία από την πλειονότητα, καθίστανται «ξένοι» εξαιτίας άλλων προσωπικών, κοινωνικών ή φυλετικών χαρακτηριστικών τους: Είναι ομοφυλόφιλοι, φορείς του aids, ρομά, ΑΜΕΑ κ.λπ. Από αυτά γίνεται ελπίζουμε κατανοητό ότι λογαριάζουμε την έννοια του «ξένου» με την ευρύτερη και την πλέον διασταλτική έννοια της, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του άλλου είναι στη ρίζα του κοινό σε κάθε διαφορετική του εκδοχή. Ο «ξένος» είναι μια κατάσταση που δύναται να εμπλέκει πολλαπλά στοιχεία της ταυτότητας ενός ανθρώπου: Καταγωγή, φύλο, φυλή, θρήσκευμα, σεξουαλικές προτιμήσεις, εμφάνιση, κατάσταση της υγείας του – ακόμη και τα πιστεύω του, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις.

Ποιοι έχουν δυνατότητα συμμετοχής;

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν μόνο συγγραφείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, που δεν έχουν δημοσιεύσει, μέχρι τη στιγμή που μας αποστέλλουν το διήγημά τους, ολοκληρωμένο λογοτεχνικό έργο (βιβλίο) σε χάρτινη μορφή. Τόσο η έκδοση e-book όσο και η δημοσίευση κειμένων τους σε ηλεκτρονική μορφή σε άλλο «χώρο» στο διαδίκτυο ΔΕΝ αποτελούν αιτία αποκλεισμού από τη δημοσίευσή του στο bookpress.gr. Το ίδιο ισχύει –δεν αποκλείονται δηλαδή– για συγγραφείς που έχουν συμμετάσχει με ένα ή περισσότερα διηγήματά τους σε συλλογικές εκδόσεις. Κατά συνέπεια, η ταυτότητα του συγγραφέα πρέπει να είναι πραγματική και επαληθεύσιμη.

Αναλυτικές λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον σχετικό δικτυακό τόπο: www.bookpress.gr


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...