Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η Στέργια Κάββαλου απαντά
στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ


Ποιο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας; Παρορμητικότης, επιπολαιότης, διπολικότης.

Ποια αρετή ζηλεύετε σ' έναν άντρα; Όποια μου λείπει τη δεδομένη στιγμή.

Ποια αρετή ζηλεύετε σε μια γυναίκα; Το multitasking είναι αρετή, trust me.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Το ότι χαίρονται με τη χαρά μου.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Με λες και αυτάρχα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Η παρατήρηση.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ευτυχία; Εξαρτάται από το νεοαποκτηθέν σου όνειρο.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δυστυχία; Το άγονο του πράγματος γιατί φέρνει πόνο. Και την γκρίνια πολλοί αγάπησαν, τον πόνο ουδείς.

Εάν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε; Ο κάθε τυχαίος περαστικός, για δευτερόλεπτα. 

Σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε; Σε όλες από λίγο. Ξεκινώντας από το Σαν Σεμπαστιέν..

Το αγαπημένο σας  χρώμα; Τους τελευταίους μήνες, το βεραμάν. Τους επόμενους, σίγουρα κάποιο άλλο.

Το αγαπημένο σας λουλούδι; Γιασεμί, για το άρωμά του.

Το αγαπημένο σας πουλί; Αυτά που βλέπαμε στα καρτούν να τραγουδάνε ολόχαρα και θεόφαλτσα στα κλαριά τους φροντίζοντας τα μικρά τους.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Τένεσι Ουίλιαμς, Χένρι Μίλερ. Κάνουμε καλό παρεάκι.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; Μίλτος Σαχτούρης, Αν Σέξτον και ο ποιητής της τυχαίας ανακάλυψης.

Οι αγαπημένοι σας λογοτεχνικοί ήρωες; Συμπαθώ τον 24χρονο δολοφόνο Ρομπέρτο Τσούκο από το ομώνυμο θεατρικό του Μπερνάρ Μαρί Κολτές. 

Οι αγαπημένες σας λογοτεχνικές ηρωίδες; Μπλανς Ντυμπουά, Κυρία Κλοκλό. Σου είπα πως δεν μου αρέσει η λέξη ήρωας;

Οι αγαπημένοι σας συνθέτες; Όσοι δεν γράφουν πλαστική μουσική. Μπαχ, Αγγελάκας και λοιπά ψυχοσυγγενικά.

Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι; Ό,τι δεν έχει λέξεις, σπάνια με συγκινεί. Θα πω την τελευταία μου ανακάλυψη, ο δουβλινέζος Jack Butler Yeats.

Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή; Μάνα μητέρα μαμά. Daddy cool. Μιλάμε ότι οι άνθρωποι έχουν αντοχή όχι αστεία. Όσο για τους άλλους, αρκεί να είσαι survivor. Η διορατικότητα είναι στα plus. Στην αληθινή αλήθεια όποιος μπορεί να βγάλει τη μέρα, μπορεί και να βαφτιστεί ήρωας. ΠΡΟΣΟΧΗ: στο heroine είναι η μπερδεψιά.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο; Όλους τους εγωπαθείς, κληρονομικούς και ψυχασθενείς εξουσιαστές. Τους λες και δυνάστες.

Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία; Τα γυναικόπαιδα που περνούσαν απαρατήρητα στις σχολικές σελίδες της Ιστορίας.

Το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό; Αγαπημένο είναι το φαγητό που όταν το λιγουρεύεσαι, έρχεται εμπρός σου. Η σχέση μου με τα πόσιμα περιορίζεται στις ρακές και τη χρόνια κατανάλωση coca cola light.

Τα αγαπημένα σας ονόματα; Δημήτρης, Σεμπαστιέν, Γκιγιόμ, Συμεών, Μίκα, Όλγα, Μαρτίν, Οριάν. Άντε να βάλουμε κι ένα πρόσωπο, Γιώργος.

Τι μισείτε περισσότερο; Ό,τι μου προκαλεί εμετό. Από συκωτάκια μέχρι κρατική βία.

Ποιο ιστορικό στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο; Δεν είμαι κατά της βίας αλλά θα θαυμάσω τις μέρες που θα είναι λιγότερο μιλιτέρ. OK, η γαλλική επανάσταση είναι στα sos. Άμα με ρωτήσεις σε 40 χρόνια, μπορεί και να σου πω αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία.

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος; Μικρή ανέβαινα στα πεζούλια φωνάζοντας «Τόσο ψηλή θα γίνω!» Αργότερα που ζημιώθηκα από την ίδια μου τη βιασύνη, ευχήθηκα για λίγη υπομονή. Αν μπορούσα και να τραβήξω και μια ίσια γραμμή στο χαρτί, θα ήταν αρκετά cool.

Με ποιον τρόπο θα επιθυμούσατε να πεθάνετε; Wrong question αλλά μη με δολοφονήσουνε κιόλας.

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Τσίτας της τάξεως 5-6 μποφόρ.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Του εαυτού μου ή των άλλων; Define λάθη. Πάντως εμένα όλα μου τα συγχωρώ.

Το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Πολύ θα ήθελα να έχω κάποιο μότο, αλλά δεν. Όμως ο καρυωτακικός στίχος που ακολουθεί, ποτέ δεν έφυγε από το σώμα μου. «Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις, χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε. Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις».


* Η Στέργια Κάββαλου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1982 στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Η συλλογή διηγημάτων της «Αλτσχάιμερ Trance» από τις εκδ. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ήταν υποψήφια στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ 2011. Συμμετείχε στον 1ο φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ μετά από πρόταση του ίδιου περιοδικού. Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας) για το επόμενο βιβλίο της με τίτλο «Αντίστροφα-love will tear us apart» Το Ιούνιο του 2013 κυκλοφορεί η πρώτη της ποιητική συλλογή «πλαστική άνοιξη» από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ.

www.stergia.yolasite.com
 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...