Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Νέα κυκλοφορία : Νία Μαγγέλου "Όσα ποτέ δεν είπαμε"


της Ευρυδίκης Αμανατίδου *

Γνωρίζονται από παιδιά. Δυο γυναίκες, ένας άντρας, η ταλάντωση από τη φιλία στον έρωτα και το μεταξύ τους χάος. Χαώδεις είναι οι σχέσεις του Τάσου Καλαβρυνού, της Χρύσας Παπαστάμου και της Ευρυδίκης Ζησίμου. Πλησιάζοντας το κλείσιμο της έκτης δεκαετίας της ζωής τους, φέρνουν σε έναν ιδιότυπο ξενώνα βαλίτσες όχι μόνο με προσωπικά αντικείμενα, αλλά και απωθημένα, μυστικά, πάθη. Γυαλιστερές ιστορίες, επιστολές, παλιά ημερολόγια και μια συνέντευξη σε εκκρεμότητα.

Βραδιά γενεθλίων της Χρύσας κι όλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την ξεχωριστή ημερομηνία. Όλοι; Όχι, γιατί η Ευρυδίκη αποφασίζει πως είναι η ευκαιρία να κινήσει για μία ακόμη φορά τα νήματα στις ζωές τους. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Η καρδιά της Χρύσας την προδίδει και κλέβει τη στημένη παράσταση. Στο δωμάτιο της ιδιωτικής κλινικής, αρχίζει να ξεδιπλώνεται μια νέα οπτική της πραγματικότητας καθώς ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δελής δηλώνει παρών στη ζωή των τριών ηρώων.
Μια ζωή σαν μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα σαν τη ζωή.
Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου 2011, όταν τέσσερις φίλοι ένωσαν τις γραφές τους, βάζοντας στοίχημα πως θα τα καταφέρουν και θα αποδείξουν πως όλα γίνονται.
Ο Δημήτρης Νίκου, η Ευρυδίκη Αμανατίδου, ο Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος και η Χρύσα Λουλοπούλου έγιναν Νία Μαγγέλου (το αρκτικόλεξο από τα αρχικά των επιθέτων τους) και δημιούργησαν το «Όσα ποτέ δεν είπαμε». Ένα μυθιστόρημα σε δέκα κεφάλαια, με τέσσερα μέρη το καθένα, κείμενα που γεννήθηκαν και ενηλικιώθηκαν τελικά μέσα από το διαδίκτυο, το ίδιο αυτό μέσο που τους έφερε κοντά. Πολλή αγωνία, κούραση, πολλές διορθώσεις, ατέλειωτες ώρες σε κουβέντα στο τηλέφωνο ή κατ’ ιδίαν, άγχος, αλλά και μαγευτικά ταξίδια σε έναν ονειρικό τόπο όπου τέσσερις διαφορετικές πένες ενώθηκαν.
Το αποτέλεσμα, ένα δομημένο μυθιστόρημα που ήρθε να αποδείξει πως στη φιλία δεν υπάρχουν μαρκίζες, αλλά τον πρώτο λόγο έχει η πίστη, η εμπιστοσύνη και η υπομονή.
Τα λόγια που δεν έχουμε πει, έρχονται στιγμές που μας χλευάζουν και τότε η φωνή τους είναι τόσο δυνατή που αποτελεί τη μόνη διέξοδο προς τη λύτρωση. Τα λόγια που θα πω εγώ είναι ευχαριστώ και ξανά ευχαριστώ στη Χρύσα, τον Τάσο και τον Δημήτρη, αυτοί ξέρουν τι σημαίνει ο καθένας τους για εμένα.
Το μυθιστόρημα «Όσα ποτέ δεν είπαμε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Θα ευχαριστήσω και από εδώ την κυρία Ελένη Κεκροπούλου για την υποστήριξη και τις δυναμικές της ιδέες.


* Η Ευρυδίκη Αμανατίδου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε νομικά. Θα την βρείτε στα http://evriam.blogspot.gr και http://politeiatiserilias.blogspot.gr καθώς και σταwww.vivliodeiktis.blogspot.com και http://www.schooltime.gr/epi-topou_e-amanatidoy με τη στήλη «Επί τόπου».
Έργα της που έχουν εκδοθεί: «Ένα καπέλο για τον καθηγητή» (παιδικό θεατρικό), τα μυθιστορήματα «Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι θεοί», από τις εκδόσεις Βασιλείου, «Σιωπηλή πέτρα»«Ηακριβή ανάσα του νερού»«Ο φύλακας στο φάρο», από τις εκδόσεις Μίνωας. Σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή, κυκλοφορούν τα παραμύθια της «Η πολιτεία που δεν είχεΧριστούγεννα»«Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του»«Το αεράκι και η καμινάδα»«Το συναχωμένο ηφαίστειο»«The sun who lost his way» και η συλλογή διηγημάτων «Μαζί» που έγραψε με τον Γιάννη Λαμπράκη, όλα από τις εκδόσεις Σαΐτα. 


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...