Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ανοικτό e-book : "Ο οβολός του λεμβούχου" του Βύρωνα Ρωμανού


Η ποιητική συλλογή "Ο οβολός του λεμβούχου" του Βύρωνα Ρωμανού διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή. Η συλλογή περιλαμβάνει 24 ποιήματα και έχει εκδοθεί στο Ηράκλειο Κρήτης από τις μη κερδοσκοπικές Μικρές Εκδόσεις "Διά χειρός".




[ To όνομα Βύρων Ρωμανός αποτελεί λογοτεχνικό ετερώνυμο του Κωνσταντίνου Γ. Καζανάκη ]


  Ο Κων/νος Γ.  Καζανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το έτος 1955. Γονείς του ο Γεώργιος Κ. Καζανάκης, που ήταν τυπογράφος, και η Ελένη Γ. Σεγρεδάκη. Ο ίδιος λέει πως η μητέρα του (της δευτέρας Γυμνασίου), με το πλούσιο λεξιλόγιό της και τη σοφία της, του έμαθε να μιλά, και ο πατέρας του (της τρίτης Γυμνασίου), με την έμφυτη ικανότητά του στον γραπτό λόγο, του έμαθε να γράφει. Δεν ξεχνά όμως και τους δασκάλους και καθηγητές του, πιστεύοντας πως σ’ αυτούς οφείλει το ευ ζην.
  Παρ’ όλη την αγάπη του στη λογοτεχνία και τη συγγραφή, τα θέλγητρα και η φιλοσοφία της επιστήμης των επιστημών, της Φυσικής, και το μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω τον κέρδισαν. Έτσι ακολούθησε τις θετικές επιστήμες. Ξεκίνησε τις σπουδές του από τη Σχολή Θετικών Επιστημών (Τμήμα Μαθηματικών) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να την εγκαταλείψει μετά το πρώτο έτος σπουδών, πιστεύοντας πως η θεωρία «καθαγιάζεται» μόνο με την πράξη. Αμέσως μετά εισήχθη με εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, απ’ όπου απεφοίτησε το έτος 1979. 
  Παράλληλα με την πολυετή επαγγελματική του σταδιοδρομία ως μελετητής μηχανικός κτιριακών έργων αλλά και ως μηχανικός παραγωγής & διοίκησης σε εργοστάσιο γραφικών τεχνών που ανήκει στην ευρύτερη οικογένειά του, συνέχισε τις σπουδές του εισαχθείς κατόπιν κληρώσεως στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), απ’ όπου, και μετά εξαετή κύκλο σπουδών, έλαβε, το έτος 2011, τον μεταπτυχιακό τίτλο του Μaster of Science της Ανωτάτης Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας (μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σεισμική Μηχανική & Αντισεισμικές Κατασκευές), ειδικευθείς σε ζητήματα στατικού & αντισεισμικού ελέγχου και αποκατάστασης μνημείων καθώς και λιθόκτιστων και πλινθόκτιστων κατασκευών, από την πλευρά της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού.
  Όπως ήταν αναμενόμενο οι επαγγελματικές και ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να ασχοληθεί, όσο θα επιθυμούσε, με τη λογοτεχνία, της οποίας παρέμενε πιστός ως απλός, μόνο, αναγνώστης. Τα τελευταία, όμως, χρόνια άρχισε να δημοσιεύει άρθρα στον τοπικό τύπο της Κρήτης με εθνικό, πολιτιστικό, ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, και οικονομικό περιεχόμενο και να γράφει διηγήματα για να καταλήξει, τελικά, στην ποίηση.
  Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τέσσερεις ποιητικές συλλογές τις οποίες διαθέτει δωρεάν σε φίλους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κυρίως, αλλά και σε υλική μορφή σε όσους δεν διαθέτουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  Οι τίτλοι, οι υπότιτλοι και ο χρόνος εκδόσεως των ποιητικών του συλλογών -τις οποίες υπογράφει πάντοτε με ψευδώνυμο, διαφορετικό κάθε φορά- είναι:
  Άλφα  του  Κενταύρου,  Δέκα  ποιήματα, του ετερώνυμου  Τάκη  Θύρσου τον Μάρ- 
  τιο του 2009.
  Φως νεαρόν,  Δώδεκα ποιήματα,  του ετερώνυμου Κώστα  Μύστη τον Μάρτιο του 
  2011.
  Θάλαμος αποσυμπιέσεως, Ποιήματα & επιγράμματα, του ετερώνυμου  Μύρωνα  Ί-
  μερου τον Μάρτιο του 2012, και,
  Ο οβολός του λεμβούχου, Είκοσι τέσσερα ποιήματα,  του ετερώνυμου Βύρωνα  Ρω-
  μανού τον Μάρτιο του 2013.
  Όλα τα έργα έχουν εκδοθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις μη κερδοσκοπικές Μικρές Εκδόσεις Διά χειρός οι οποίες ανήκουν στον ίδιο, που έχει και την όλη εκδοτική, εξ ολοκλήρου «χειροποίητη», επιμέλεια.
  Ο Κων/νος Γ. Καζανάκης έχει, τέλος, συμμετάσχει σε ποιητικούς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει δύο πανελλήνιες διακρίσεις, τη μία στον Βόλο (Πολιτιστικός σύλλογος Διοτίμα & Μούσες), και τη δεύτερη στη Λεμεσό της Κύπρου (Λογοτεχνική Συντροφιά Λεμεσού), και έχει, επίσης, διακριθεί επανειλημμένως σε παγκρήτιους διαγωνισμούς των Δήμων Ηρακλείου & Αγίου Νικολάου.
   Στα διαλείμματα της ενασχολήσεώς του με την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, επιδίδεται στη ζωγραφική, στο ψηφιδωτό, στη φωτογραφία και στη μουσική. 


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...