Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Hotel Κ. Π. Καβάφης: Πανελλήνιος διαγωνισμός διηγήματος «Hotel – Ένοικοι Γραφής» 2013 από τις Εκδόσεις Πατάκη


Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863-1933) και η ανάδειξη του 2013 ως έτος Καβάφη είναι απλώς το έναυσμα για το «Hotel – Ένοικοι γραφής» να θυμηθεί και να τιμήσει, εν τοις πράγμασι (δηλαδή: μέσα από λογοτεχνικά κείμενα), τον οικουμενικό ποιητή της ελληνικής διασποράς.
Η αρχιτεκτονική του καβαφικού σύμπαντος χτίστηκε από έξω προς τα μέσα. Το αστικό τοπίο του Αλεξανδρινού και η περιπλάνηση του ποιητικού υποκειμένου στη γενέθλια πόλη, o διχασμός ανάμεσα στον χρόνο της εργασίας και στον χρόνο του εαυτού, οι δεσπόζουσες εμμονές του –ιστορία, μνήμη, ερωτισμός, ειρωνεία– αλλά και η λανθάνουσα ροπή του στο έκνομο είναι κάποιοι από τους θεματικούς τόπους αλλά και της ποιητικής του που καλό θα ήταν να συμπεριλάβουν οι διαγωνιζόμενοι διηγηματογράφοι στο μυθοπλαστικό πλαίσιό τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι προσδοκούμε κείμενα αναπαλαίωσης του καβαφικού κλίματος. Τουναντίον. Μας ενδιαφέρουν σύγχρονες κι όχι νοσταλγικές γραφές που να στοχάζονται στο σήμερα, που να κάνουν τις εκφραστικές και νοηματικές αναγωγές στο παρόν, μέσα όμως από πρόσωπα, ιστορίες και δομές καβαφικής καταγωγής.
Ένα έργο που κλονίζει την εθνοκεντρική ιδεολογία και ευαγγελίζεται τη διασπορά και τη διεσπαρμένη γραφή, ένα έργο που τοποθετεί ζητήματα επιθυμίας και ιστορικού αυτοπροσδιορισμού στο κέντρο του, ένα έργο που βρίσκει μεταφορές του αισθησιασμού στις γραμμές των σωμάτων και των στίχων, ένα έργο που παίζει τόσο περίτεχνα με το πρόσωπο και τα προσωπεία του καλλιτέχνη δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτό, ζωντανό και κρίσιμο.
Αυτές τις διαθέσεις και τους τρόπους θα αναζητήσει και θα αξιολογήσει στις ιστορίες η κριτική επιτροπή του Ηotel Κ.Π. Καβάφης –που θα την απαρτίζουν η Μαρία Στασινοπούλου, φιλόλογος, κριτικός και μελετήτρια του καβαφικού έργου, μαζί με τον Μισέλ Φάις (υπεύθυνο του διαγωνισμού Hotel – Ένοικοι Γραφής), την εκδότρια Άννα Πατάκη, τη Μαρία Ιωάννου (νικήτρια του Hotel Χάος) και την Κατερίνα Κοντοπούλου (νικήτρια του Hotel Παπαδιαμάντης)–, η οποία θα κρίνει και θα διακρίνει τα κείμενα που θα φτάσουν στη θυρίδα του Hotel Κ.Π. Καβάφης.
Το «Hotel – Ένοικοι Γραφής», διανύοντας ήδη τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, συνεχίζει να διαμορφώνει πλαίσιο απαιτητικής γραφής, δοκιμασίας και διάκρισης πρωτοεμφανιζόμενων διηγηματογράφων (κάτι που αποδεικνύει και η περαιτέρω πορεία των διακριθέντων όλα αυτά τα χρόνια).
Απευθυνόμαστε λοιπόν σε πρωτοεμφανιζόμενους διηγηματογράφους (δεν πρέπει να έχουν εκδώσει πεζογραφικό βιβλίο) και προκαλούμε την έμπνευση αλλά και την αναγνωστική τους περιέργεια στον καβαφικό κόσμο μέσα από πρωτότυπα κείμενα (3.500-4.000 λέξεις σε γραμματοσειρά Times New Roman).
Δεκτές θα γίνονται συμμετοχές που έχουν σφραγίδα ταχυδρομικής αποστολής έως και 30 Νοεμβρίου 2013. Τα κείμενα πρέπει να είναι τυπωμένα σε μονής όψης σελίδα, με μονό διάστιχο και να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό του διαγωνιζόμενου (αποθηκεύονται επίσης και σε cd). Χειρόγραφα και cd δεν επιστρέφονται.

Υπόψη κ. Αδαμαντινής Καβαλλιεράτου με την ένδειξη «Για τον διαγωνισμό Hotel Κ.Π. Καβάφης», Π. Τσαλδάρη 38, 104 37 Αθήνα (sxoli@patakis.gr, τηλ. 210.36.500.10).


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...