Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Νέος εκδοτικός οίκος: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΩΣ


Νέος εκδοτικός οίκος μέσα στην κρίση και την ώρα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και οι μεγάλοι του κλάδου; Κι όμως, ναι. Οι εκδόσεις Λυκόφως είναι τέκνο μίας κρίσιμης στιγμής. «Γεννήθηκαν» την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους εταίρους να εγκρίνουν τις δόσεις, για να σταθεί η χώρα όρθια. Το εγχείρημα θα μπορούσε να αποδειχθεί θνησιγενές, γιατί στην περίπτωση χρεοκοπίας, ποιος θα νοιαζόταν για εκδόσεις και βιβλία;
Οι δημιουργοί του εκδοτικού οίκου εξηγούν ότι επέλεξαν να επενδύσουν στην Τέχνη αυτή την εποχή, γιατί μόνο μέσα από τον πολιτισμό μπορεί να αλλάξουν οι άνθρωποι και η χώρα. «Μόνο ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την έξοδο από την κρίση, γιατί δείχνει τις αρχές και τις αξίες. Ή καλύτερα δείχνει στον άνθρωπο τον δρόμο για να αναθεωρήσει αρχές και αξίες που είχε αναγάγει σε υπέρτατες», αναφέρουν οι δημιουργοί των εκδόσεων Λυκόφως.
Ο εκδοτικός οίκος υποστηρίζει συγγραφείς που εκδίδουν τα βιβλία τους με τη μορφή της αυτοέκδοσης. Δηλαδή, πληρώνουν το κόστος, αλλά το βιβλίο τους τυγχάνει της επιμέλειας ειδικών. Οι συγγραφείς κερδίζουν από το υψηλό στην περίπτωση της αυτοέκδοσης ποσοστό εμπορικών δικαιωμάτων.
Οι εκδόσεις Λυκόφως δεν πρωτοτυπούν. Η διαδικασία αυτή, αν και δεν είναι ευρέως γνωστή, ακολουθείται ήδη στη χώρα μας. Ωστόσο, οι δημιουργοί του εκδοτικού οίκου υποστηρίζουν ότι κάνουν κάτι επαναστατικό για τα ελληνικά δεδομένα. Όχι μόνο εκχωρούν υψηλά ποσοστά εμπορικών δικαιωμάτων στους συγγραφείς (αρχίζουν από 35%), αλλά εισάγουν και διάφορες άλλες καινοτομίες. Για παράδειγμα, επιτρέπουν εξ αρχής στον συγγραφέα να αλλάξει εκδοτικό οίκο, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση απέναντί τους.
Αυτό που οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου θεωρούν πιο σημαντική καινοτομία, είναι η υποστήριξη που παρέχουν στον συγγραφέα μετά την έκδοση του βιβλίου του. «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς βιβλίου», τονίζουν και προσθέτουν: «Δεν φτάνει που οι μικροί και οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι ποντάρουν στο ξένο βιβλίο, εγκαταλείπουν στη μοίρα τους, τους συγγραφείς αμέσως μετά την έκδοση, ακόμα και όταν έχουν καλύψει οι ίδιοι το κόστος. Πώς θα προβληθεί ένα βιβλίο και πώς θα φτάσει στα βιβλιοπωλεία;».
Οι εκδόσεις Λυκόφως φιλοδοξούν να καλύψουν αυτό το κενό με μία σειρά από ενέργειες που περιγράφονται στην ιστοσελίδα τους (www.likofos.gr και για τηλεφωνική επικοινωνία: 210 3803310). Επίσης, με την υποστήριξη της αλυσίδας Public, που φιλοξενεί τα βιβλία τους και που επίσης ενδιαφέρεται για το ελληνικό βιβλίο και τους νέους συγγραφείς. Η συνεργασία αυτή εγκαινιάστηκε με την πρώτη δουλειά των εκδόσεων Λυκόφως, που διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα Public.
Πρόκειται για το «Σημειωματάριο των Ελλήνων Σοφών», το οποίο στις 160 σελίδες του περιλαμβάνει 38 ρήσεις, οι οποίες μετά από 2.500 χρόνια παραμένουν επίκαιρες. «Βουλιάξαμε στην κρίση, γιατί σταματήσαμε να πορευόμαστε με τις πατρογονικές αρχές και αξίες», αναφέρεται προλογικά, στο Σημειωματάριο.
Εντός των ημερών θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λυκόφως το πρωτότυπο μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Διονύση Αλυσανδράτου, «Οι μνήμες των ψυχών», το οποίο θα διατεθεί στο αναγνωστικό κοινό μέσω των Public.


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...