Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

✔ 3 tips για περισσότερο διάβασμα !



Από την Ματίνα Αναγνωστοπούλου
[ Πηγή: Κουλτουρόσουπα ]


Υπάρχουν τόσα πολλά καταπληκτικά βιβλία εκεί έξωκαι αρκετά ακόμη τυπώνονται ή εκδίδονται αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ξέρεις ότι ποτέ δε θα μπορέσεις να τα διαβάσεις όλα τους. Αλλά, τουλάχιστον, μπορείς να διαβάσεις αρκετά από αυτά. Διαφορετικά, οι τύψεις σε περιμένουν στη γωνία. Τύψεις που μπορείς πολύ απλά να αποφύγεις διαβάζοντας περισσότερο και με σύστημα ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές.


1. Φτιάξε τη δική σου λίστα με τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις.

Κάθε ένας από μας έχει διαφορετικούς λόγους για να ξεκινήσει ένα βιβλίο. Μπορεί να διαβάζουμε για ευχαρίστηση, για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, για να βρούμε απαντήσεις, για να περάσουμε την ώρα μας, για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, για να καταλάβουμε τη ζωή. Χρησιμοποίησε την περιέργεια για να φτιάξεις τη δική σου λίστα με τα βιβλία που θα ήθελες να διαβάζεις. ‘Χτίσε’ τη λίστα σου βιβλίο προς βιβλίο. Ψάξε για βιβλιοπροτάσεις, διάβασε κριτικές βιβλίων (προσοχή στα spoiler!), κοίτα τις λίστες των ευπώλητων βιβλίων και επισκέψου τη βιβλιοθήκη. Για να αποφύγεις τη μονοτονία, σιγουρέψου ότι στην τελική σου επιλογή έχεις συμπεριλάβει βιβλία που ανήκουν σε διάφορα είδη.


2. Βρες το format που σου ταιριάζει.

Από τότε που ξεκίνησα να διαβάζω και ηλεκτρονικά βιβλία παράλληλα με τα παραδοσιακά χάρτινα βιβλία, διαπιστώνω ότι διαβάζω περισσότερο. Όταν, όμως, δε διαβάζω σε μια ηλεκτρονική συσκευή, δεν αισθάνομαι και την ανάγκη να τσεκάρω τα e-mail μου ή να δω τι γίνεται στο Facebook. Η προσοχή μου δεν αποσπάται τόσο εύκολα, συγκεντρώνομαι καλύτερα και απλά διαβάζω. Εσύ τι προτιμάς; Να αράζεις στον καναπέ με ένα κλασικό χάρτινο βιβλίο, να διαβάζεις από μια φωτεινή οθόνη ή να ακούς κάποιον να σου διαβάζει; Ακόμη κι αν αισθάνεσαι το ίδιο άνετα με τα χάρτινα βιβλία, τα e-books και τα audio books, κάποιο από αυτά τα format θα είναι το αγαπημένο σου. Βρες το, λοιπόν, και έχε το δίπλα σου σε ετοιμότητα ώστε να μπορείς να βυθίζεσαι στο διάβασμα με την πρώτη ευκαιρία.


3. Διάβαζε κάθε μέρα.

Με δεδομένο ότι η καθημερινότητά μας είναι τόσο φορτωμένη, είναι δύσκολο να βρει κανείς χρόνο να διαβάζει για αρκετή ώρα συνεχόμενα μέσα στη μέρα. Με άρθρα και νέα που ξεφυτρώνουν από δω κι από κει, μηνύματα, post και λοιπά, συνεχώς κάτι διαβάζουμε. Όμως, το να διαβάσουμε ένα βιβλίο από την αρχή ως το τέλος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ακόμη κι ένα μικρό βιβλίο απαιτεί αφοσίωση και συγκέντρωση. Εάν το αφήσεις στην άκρη για πολύ, το πιθανότερο είναι ότι θα αποσπαστεί η προσοχή σου, θα ξεχάσεις την ιστορία ή μπορεί και να εξασθενήσει το ενδιαφέρον σου για το ίδιο το βιβλίο. Εάν θέλεις στ’ αλήθεια να διαβάζεις περισσότερα βιβλία θα πρέπει να γυρνάς μερικές σελίδες κάθε μέρα. Ανάλογα με το καθημερινό σου πρόγραμμα, βάλε λίγο χρόνο στην άκρη για να διαβάσεις ένα βιβλίο από τη λίστα σου. Ακόμη καλύτερα καθόρισε συγκεκριμένη ώρα και μέρος για να δίνεις το καθημερινό σου ραντεβού με το βιβλίο σου.


Πιάσε λοιπόν ένα βιβλίο από τη λίστα σου και ξεκίνα αμέσως να διαβάζεις. Ελπίζω να το ευχαριστηθείς τόσο που να γίνεις φανατικός βιβλιοφάγος.





 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...