Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο έρωτας και η φιλία στα χρόνια του Bookcrossing
Στη δράση που ονομάζεται bookcrossing, όσα βιβλία είναι περιττά στις βιβλιοθήκες μας, απελευθερώνονται για να ταξιδέψουν κοντά σε άτομα που τα έχουν ανάγκη, υπό οποιαδήποτε έννοια. Ενεργά μέλη της κοινότητας του bookcrossing μας εκμυστηρεύτηκαν τα μυστικά του αχανούς βιβλιόκοσμου, και εμπειρίες από τις οποίες γεννήθηκαν δυνατοί έρωτες, γερές φιλίες, αλλά και τα πιο αστεία ή συγκινητικά περιστατικά.

Bookcrossing. Ένας όρος που ξεπηδά από σελίδες βιβλίων αλλά θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό τουλάχιστον αντιληφθήκαμε από τις πρώτες κιόλας επικοινωνίες μας με μέλη της κοινότητας που ξεκινούν την ανταλλαγή βιβλίων με ψευδώνυμα και καταλήγουν μέχρι και στα σκαλιά της εκκλησίας. Η Strange Emily μέσα από το πλήθος των παθιασμένων bookcrossers, ξεχώρισε σύντομα και τον άνδρα που θα γινόταν σύζυγός της: 

"Όταν γράφτηκα στο bookcrossing, περίμενα ότι θα απελευθέρωνα ή θα έψαχνα για βιβλία με μοναχικό τρόπο, ενώ οι άλλοι bookcrossers θα ήταν κάτι μακρινοί και άγνωστοι τύποι. Όταν έμαθα για τη συνάντησή μας στο Cafeina στα Εξάρχεια, περίμενα να συναντήσω βιβλιοφάγους αλλά σνομπ τύπους. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν γνώρισα μια ζεστή και νεανική παρέα με υψηλή δόση χιούμορ και φαντασίας". 

Η παρέα των bookcrossers εξαπλώνεται πέρα από την Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Σκύρο και την Κεφαλλονιά. Για να θέλει κάποιος να γίνει μέλος, πρέπει σύμφωνα με τον Maltrebus, να διακατέχεται από "χιούμορ, εξυπνάδα, πάθος, να αγαπάει το διάβασμα, να είναι καλοφαγάς, να του αρέσουν τα ταξίδια και κάθε περιπέτεια". Οποιοσδήποτε ωστόσο, μπορεί να δει την βιβλιοαπελευθέρωση ως αφορμή για μια απογευματινή βόλτα σε ένα ασυνήθιστο μέρος ή ως έναν καλό λόγο για να γνωρίσει την ιστορία της πόλης του, ψάχνοντας το ιδανικό μέρος για να γίνει και ο ίδιος "απελευθερωτής" όσων βιβλίων καταχωνιάζονται στα ράφια του.

Οι bookcrossers πιστεύουν πως όλοι έχει τύχει να δούμε εκεί έξω, κάποιο βιβλίο να περιφέρεται αλλά πιθανότατα δεν του δώσαμε την απαραίτητη σημασία γιατί πιστέψαμε πως κάποιος το έχει ξεχάσει και θα επιστρέψει να το πάρει. Εκείνο όμως, βασισμένο στη λογική του bookcrossing, ψάχνει τον επόμενο αναγνώστη του, ακουμπισμένο σε κάποιο παγκάκι, στο πάρκο της γειτονιάς μας ή σε ένα ιδιαίτερο μέρος της πόλης μας.  
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...