Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

H Ρένα Πετροπούλου Κουντούρη απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ


Ποιο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας; Επιμονή, υπομονή και αστείρευτη δημιουργικότητα.

Ποια αρετή ζηλεύετε σ' έναν άντρα; Να τοποθετεί την γυναίκα σε ψηλότερο βάθρο από τον εαυτό του.

Ποια αρετή ζηλεύετε σε μια γυναίκα; Να μπορεί να κρατιέται μακριά από κουτσομπολιά και να είναι ειλικρινής στις φιλίες της.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, την αυταπάρνηση, το μοίρασμα, την αποδοχή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω καλούς φίλους , που μπορούν να με ακούνε αγόγγυστα με πολλή προσοχή, αλλά κ να μου τραβάνε το αυτί όταν πρέπει.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Τα εξής δυο: Είμαι αρκετά παρορμητική και συχνά μου ξεφεύγουν πράγματα που δεν σκέφτομαι, με αποτέλεσμα να προσπαθώ στη συνέχεια να μαζέψω τ’ ασυμμάζευτα κ επίσης θέλοντας να τους ικανοποιώ όλους ανεξαιρέτως, σπάνια λέω όχι ή θέτω όρια. Είμαι εύπλαστη σαν "ζυμαράκι", όπως με χαρακτηρίζει η φιλενάδα μου η Νινέτα κι αυτό δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που το εκμεταλλεύονται.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Απαντώ μ’ ένα μου ποίημα:
Γραφή
Μοναξιά μου
Οδύνη
Τόλμη
Ελευθερία
Και ηδονή μου

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ευτυχία; Η καθημερινότητά μου. Το ξέρω . Είμαι τυχερή…Κάθε μέρα ευχαριστώ το Θεό για όλα αυτά τα θαύματα γύρω μου. Την οικογένειά μου, την υγεία μου, τους φίλους μου, τα βιβλία, την τέχνη μου…

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δυστυχία; Το να χάνεις το παιδί σου. Αυτό δεν ξεπερνιέται με τίποτα...

Εάν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε; Αυτός που ονειρεύονται οι αναγνώστες μου ότι είμαι.

Σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε; Στην Ελλάδα πάντα, αλλά της δεκαετίας του εβδομήντα-ογδόντα. Στα χρόνια της αθωότητας.

Το αγαπημένο σας χρώμα; "Μπλε είν’ το χρώμα. Το’ χει η θάλασσα, τα παράθυρά μας, τα γλαστράκια στην πίσω αυλή, τ’ απλωμένο σου πουκάμισο, η πιπίλα του μωρού μας. Στην απεραντοσύνη του βυθίζομαι."

Το αγαπημένο σας λουλούδι; Απαντώ μ’ ένα χαϊκού μου:
Οι ορχιδέες
στερούνται αρώματος
και τι μ’ αυτό;

Το αγαπημένο σας πουλί; Ο κύκνος. Για μένα συμβολίζει την αγνότητα, την πίστη και τον έρωτα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Η λίστα είναι ατέλειωτη- μια που ανήκω στους "άρρωστους" βιβλιόφιλους -  αλλά επιλεκτικά αναφέρω: Νίκος Καζαντζάκης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Μ. Καραγάτσης, Τάσος Αθανασιάδης, Ισίδωρος Ζουργός, Επαμεινώνδας  Γονατάς, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Στέλιος Βισκαδουράκης, Μάρω Βαμβουνάκη, Ευγενία Φακίνου κ Μαρία Κουγιουμτζή. Ξένοι συγγραφείς : Ντοστογιέφσκι, Τολστόι , Τσέχωφ, Μπαλζάκ, Βιρτζίνια Γούλφ, Μπόρχες, Χαβιέ Μαρίας, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Λεονάρντο Παδούρα, Γκαμπριέλ Γκ Μάρκες, Ζοζέ Σαραμάνγκου, Αντόνιο Ταμπούκι, Πώλ Όστερ, Ελίας Κανέτι, Βλαντιμίρ Ναμπόκωφ, Λώρενς Ντάρελ, Μίλαν Κούντερα , Ίαν Μακ Γιούαν, Χαρούκι Μουρακάμι, Κεζάμπουρο Όε, Άγκαθα Κρίστι, Μάργκαρετ Άτγουντ, Ντέηβιντ Λοτζ.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; Ο μέγας Καβάφης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Καρυωτάκης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Βαρβέρης, Αργύρης Χιόνης, Μάτση Χατζηλαζάρου, Τάκης Σινόπουλος, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Χριστόφορος Λιοντάκης, Τόλης Νικηφόρου, Βασίλης Ρούβαλης, Ζαχαρίας Κατσακός και Βασίλης Ζηλάκος. Από ξένους : Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Σαρλ Μπωντλέρ, Φερνάντο Πεσσόα, Πάμπλο Νερούντα, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, Χαλίλ Γκιμπράν, Ναζίμ Κιχμέτ, Σύλβια Πλαθ, Έμιλυ Ντίκινσον και Άννα Αχμάτοβα.

Οι αγαπημένοι σας λογοτεχνικοί ήρωες; Ο Ηρακλής Πουαρό αδιαμφισβήτητα, ο Ρομπέν των Δασών, ο Σούπερμαν , ο Ρασκόλνικωφ από το "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι, ο Στάνλεϋ Κοβάλσκι από το "Λεωφορείον ο πόθος" του Τέννεσι Ουίλλιαμς και ασφαλώς ο Περέιρα από το βιβλίο του Αντόνιο Ταμπούκι "Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα".

Οι αγαπημένες σας λογοτεχνικές ηρωίδες; Η Μαίρη Πόπινς, η Άννα Καρένινα, η Λίζυ Μπένετ από το ‘’Περηφάνια κ προκατάληψη’’ της Τζέην Ώστιν, η Φερμίνα Δάσα  από τον ‘’ Έρωτα στα χρόνια της χολέρας’’ του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και η Λωξάντρα από το ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.

Οι αγαπημένοι σας συνθέτες; Βιβάλντι, Βέρντι, Μότσαρτ, Μάλερ, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος, Λοΐζος ,Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Μαχαιρίτσας, Πλιάτσικας, Μικρούτσικος.

Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι; Παρθένης, Λύτρας, Βολανάκης, Θεόφιλος, Ραφαήλ, Καραβάτζιο, Ελ Γκρέκο, Βερμέερ, Κλιμτ, Νταλί, Ντεγκά, Μονέ.

Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή; Φίλοι της καρδιάς που παλεύουν καθημερινά με σοβαρές αρρώστιες και δεν το βάζουν κάτω. Ο αγώνας τους αποτελεί για μένα πρότυπο.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο; Τους "χασάπηδες" της Ιστορίας: Νέρων, Αβδούλ Χαμίτ ο Β’ (Κόκκινος σουλτάνος), Χίτλερ, Στάλιν.

Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία; Υπατία, Άννα Φρανκ, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γεωργία Σάνδη, Μάτα Χάρι.

Το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό; Θαλασσινά, ψάρια, ζυμαρικά –Καφές, ρακή.

Τα αγαπημένα σας ονόματα; Τα ονόματα των αγαπημένων μου (Σοφοκλής, Μαρία, Κλαίρη) αλλά και των ηρωίδων μου, που τα ψάχνω να’ ναι ιδιαίτερα( Εργίνα, Ιουστίνη, Μάχρια, Κοραλία, Νεφέλη). Μου αρέσουν επίσης:  Ήβη, Ελισάβετ, Στεφανία, Ελεωνόρα, Αλίκη, Νινότσκα και Μυρσίνη. Ανδρικά ονόματα: Γιάννης, Κωνσταντίνος, Αλέξανδρος, Αλέξιος, Άλκης, Αρίστος.

Τι μισείτε περισσότερο; Τον πόλεμο. Επίσης το να υποτιμούν την νοημοσύνη μου και να οικειοποιούνται τον κόπο μου. Επί πλέον αντιπαθώ την έπαρση και τους φελλούς που νομίζουν ότι είναι σπουδαίοι.

Ποιο ιστορικό στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο; Μισώ τον πόλεμο, το αναφέρω στην προηγούμενη ερώτηση. Άρα πώς είναι δυνατόν να θαυμάζω οποιοδήποτε γεγονός έχει αντίστοιχη σχέση;

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένη; Αυτό, του συνθέτη μουσικής και εν προκειμένω του πιανίστα.

Με ποιον τρόπο θα επιθυμούσατε να πεθάνετε; Θα επιθυμούσα να προλάβαινα να δω και ν’ αποχαιρετίσω τ’ αγαπημένα μου πρόσωπα κι έπειτα να πεθάνω ήσυχα στον ύπνο μου. Όπως ο μπαμπάς μου… Πλήρης ημερών.
 
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Βρίσκομαι σε πολύ δημιουργική φάση, αφού μελετώ συστηματικά και γράφω ακατάπαυστα το νέο μου ιστορικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται στην Κρήτη, την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο, την Μασσαλία και το Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου. Ετοιμάζω επίσης μια ποιητική δουλειά έκπληξη  που θα εκδοθεί μέσα στο 2014 , καθώς και στίχους τραγουδιών για μελοποίηση.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Σ’ αυτά που ο άλλος τα  αναγνωρίζει και ζητάει ειλικρινή συγγνώμη.

Το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Μην κρίνεις ίνα μην κριθείς.


* Η Ρένα Πετροπούλου Κουντούρη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι  καθηγήτρια Σχεδίου Μόδας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Παράλληλα ασχολείται με την Ζωγραφική, τον Σχεδιασμό Κοσμημάτων, την Ποίηση και τη Λογοτεχνία. Από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 14 βιβλία της (ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία-απόσπασμα βιβλίου της διδάσκεται στην Ε’ Δημοτικού- και παιδικό θέατρο), ενώ άρθρα και βιβλιοκριτικές της δημοσιεύονται στον τύπο, το διαδίκτυο και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης "Λογοτεχνικός κύκλος Ηρακλείου". Τηλεόραση, ραδιόφωνο, παρουσιάσεις Ελλήνων και Ξένων Λογοτεχνών και συνεχείς επισκέψεις σε σχολεία συγκαταλέγονται επίσης στο ενεργητικό της. Διατηρεί το ιστολόγιο http://renapetropoulou.blogspot.gr


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...