Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η Έλενα Πολυγένη απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ


Ποιο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας; Νομίζω η εσωστρέφεια.

Ποια αρετή ζηλεύετε σ' έναν άντρα; Ζηλεύω την τόλμη γενικά –σε όλους τους ανθρώπους- γιατί είναι κάτι που δεν με χαρακτηρίζει.

Ποια αρετή ζηλεύετε σε μια γυναίκα; Το ίδιο με παραπάνω.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Την ευαισθησία τους.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η ανικανότητά μου να αντιμετωπίζω τα πρακτικά ζητήματα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Το διάβασμα.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ευτυχία; Δε θα ήθελα να πω γιατί δυστυχώς είμαι επηρεασμένη από τις διαφημίσεις και τις ρομαντικές κομεντί και σίγουρα θα δώσω ηλίθια απάντηση.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δυστυχία; Η έλλειψη θέλησης για ζωή.

Εάν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε; Η Χάιντι.

Σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε; Σε καμία απ’ αυτές που υπάρχουν. Σε μια φανταστική χώρα.

Το αγαπημένο σας χρώμα; Το μπλε.

Το αγαπημένο σας λουλούδι; Η μαργαρίτα.

Το αγαπημένο σας πουλί; Ο γλάρος.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Ο Μπουκόφσκι, ο Μπέκετ, ο Μπέρνχαρντ, ο Κούντερα. Η Μάργκαρετ Άτγουντ. Η Μαργαρίτα Καραπάνου.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; Ο Πόε, η Έμιλυ Ντίκινσον. Ο Τσελαν. Η Σύλβια Πλαθ. Ο Ράσελ Έντσον. Ο Σαχτούρης, Ο Σεφέρης. Η Γιολάντα Πέγκλη. Η Μαρία Λαϊνά. Είναι κι άλλοι ακόμα…

Οι αγαπημένοι σας λογοτεχνικοί ήρωες; Η αντροπαρέα στο Tortilla flat του Στάινμπεκ.

Οι αγαπημένες σας λογοτεχνικές ηρωίδες; Η Λίζα από το «Υπόγειο». Η Κάθλην από το «Μοναχικό κορίτσι». Η Κυβέλη από το “Contre-temps”.

Οι αγαπημένοι σας συνθέτες; O Clint Mansell, o Philip Glass, O Mihaly Vig. Η Λένα Πλάτωνος.

Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι; Αγαπώ ζωγράφους από διαφορετικά ρεύματα και τεχνοτροπίες, όπως τον Friedrich, τον Hopper, τον De Chirico, τον Arshile Gorky. Αλλά γενικά μου αρέσουν πολύ οι σουρρεαλιστές και ιδιαίτερα οι Rene Magritte, Yves Tanguy και Wolfgang Paalen.

Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή; Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο; Ο Χίτλερ για μένα είναι η πιο μισητή προσωπικότητα. Και οι χιτλερίσκοι που εμφανίζονται κατά καιρούς.

Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία; Η Ολύμπ ντε Γκουζ.

Το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό; Δεν έχω ιδιαίτερες προτιμήσεις στο φαγητό. Τα γλυκά μου αρέσουν πολύ. Και από ποτά η μαυροδάφνη.

Τα αγαπημένα σας ονόματα; Τα ονόματα που αρχίζουν από Α.

Τι μισείτε περισσότερο; Το να διασκεδάζουν κάποιοι με τον πόνο ή τον εξευτελισμό κάποιων άλλων. Πιστεύω ότι είναι από τις πιο ποταπές στιγμές του ανθρώπινου είδους.

Ποιο ιστορικό στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο; Κανένα.

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένη; Με το ταλέντο της γραπτής και προφορικής έκφρασης. Θα ήθελα να μπορώ να εκφράζω όλες μου τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες μου. Θα ήθελα να γράφω πολυσέλιδα μυθιστορήματα, δοκιμιακά και εξομολογητικά κείμενα και να είμαι καλή ομιλήτρια. Δε μπορώ. Ευτυχώς τουλάχιστον που μπορώ και γράφω ποιήματα.

Με ποιον τρόπο θα επιθυμούσατε να πεθάνετε; Χωρίς πόνο.

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Η πνευματική μου ζωή είναι αρκετά έντονη αυτόν τον καιρό –σε αντίθεση με την υπόλοιπη.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Στων άλλων. Όχι στα δικά μου.

Το αγαπημένο σας απόφθεγμα; «Μην αλλάζεις μέσα σου ούτε ένα σπασμένο κρύσταλλο του φαναριού του δρόμου». Μπρετόν –Ελυάρ, από την «Άμωμο σύλληψη». Είναι αστείο, συγκινητικό, ποιητικό και είναι το πιο καθησυχαστικό πράγμα που έχω ακούσει.


* Η Έλενα Πολυγένη γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι ηθοποιός και μουσικός. Από το 2008 συνεργάζεται με την ομάδα mag και ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο της επινόησης και την περφόρμανς. Κείμενά της έχουν συμπεριληφθεί σε παραστάσεις της ομάδας. Το 2009 δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή "Γράμματα σε μαυροπίνακα" από τις εκδόσεις Δωδώνη. Η δεύτερη ποιητική συλλογή "Η θλίψη μου είναι μια γυναίκα" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Poema.


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...