Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ανοικτό e-book: "Η οργή της πεταλούδας" του Δήμου Χλωπτσιούδη


Η οργή της πεταλούδας περιλαμβάνει ποιήματα εμπνευσμένα από την σύγχρονή μας κοινωνική πραγματικότητα. Στη συλλογή κυριαρχούν οι συμβολισμοί σε μία μεταμοντέρνα έκφρασή τους συνδεόμενοι με κοινωνικά βιώματα και πολιτικές καταστάσεις.
Η συλλογή όμως δεν είναι στρατευμένη πολιτικά. Μακριά από κομματικές τοποθετήσεις, αλλά με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό θίγει προβλήματα και αναπλάθει ποιητικά την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Η ποιητική δυναμική της αναδύει υπερρεαλιστικές και συμβολικές επιρροές, έντονη ειρωνεία και συχνά μία ενεργή, μα λιτή στο λόγο, εικονοπλαστική ισχύ με υπαρξιακές βάσεις. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση μετουσιώνεται σε στίχους με ήρωες μυθολογικά πρόσωπα ή αόριστα δοσμένους πρωταγωνιστές, ενίοτε και σε πρώτο πρόσωπο σαν προσωπικά σημειώματα.
Οι σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες -βιωμένες ή ως κοινωνικές προβολές- είναι ο βασικός άξονας της συλλογής, άλλοτε εμπεριέχοντας συμβολισμούς κι άλλοτε ευθέως. Μέσα από τους συμβολισμούς, την ειρωνεία και την εικονοπλασία κατατίθεται η αγωνία του για ζητήματα  άλλοτε κοινωνικής φύσης κι άλλοτε πολιτικής υφής. Ο καθημερινός πόνος, το απάνθρωπο αστικό τοπίο, η πολιτική και η οικονομική κρίση, είναι τα βασικά θέματα.
Παράλληλα, έντονες είναι οι επιρροές από την αρχαιοελληνική λογοτεχνική παράδοση. Ο δημιουργικός μετασχηματισμός αρχαιοελληνικών μύθων αποτελεί ένα βασικό άξονα που τροφοδοτεί την ποιητική ύλη. Οι μύθοι λειτουργούν ως ένα όχημα μεταφοράς μηνυμάτων, ειρωνείας και πικρίας του ποιητή για σύγχρονές του προβληματικές καταστάσεις.


* Ο Δήμος Χλωπτσιούδης γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε Ιστορία και εργάζεται ως φιλόλογος. Ενεργός πολίτης, διατηρεί το ιστολόγιο "ο δείμος του πολίτη", όπου καταγράφει σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα και το ιστολόγιο "στη χώρα των κανιβάλων" όπου δημοσιεύονται ολοκληρωμένες εργασίες και δοκίμιά του. Ποιήματα και πεζογραφήματά του δημοσιεύονται στον ιστότοπο "ποιητικές διαδρομές του δείμου". Άρθρα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και κεντρικούς ηλεκτρονικού κόμβους πληροφόρησης . Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες.

 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...