Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Νέα κυκλοφορία: "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ - Ωραίος ως Έλλην" της Μίτσης Πικραμένου


Ένας νέος άνθρωπος, ένας ωραίος Έλληνας που όλες οι γυναίκες ήταν ερωτευμένες μαζί του. "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ - Ωραίος ως Έλλην" Μυθιστορηματική βιογραφία της Μίτσης Πικραμένου. Κυκλοφορεί στις 30 Μαΐου από τις Εκδόσεις Τετράγωνο, αποκλειστικά στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ

Παύλος Μελάς. Ο ήρωας με το βαρύ για την Ελλάδα όνομα. Το ίνδαλμα στη νεότερη ιστορία μας. Με το αίμα του στέριωσε τον Μακεδονικό αγώνα. Ένας νέος άνθρωπος με όλα τα προσόντα, που έχασε τη ζωή του χωρίς να ξέρουμε με σιγουριά πώς σκοτώθηκε. Υποθέτουμε μόνο και ύστερα διαπιστώνουμε ότι χάθηκε άδικα.
Τα ερωτήματα πολλά, πάμπολλα για την ακρίβεια. Πώς κάποιος με καταγωγή από την Ήπειρο ανακατεύτηκε με τον Μακεδονικό αγώνα; Πώς μπόρεσε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να προσφέρει τα πάντα για τη Μακεδονία; Ποια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Πώς αντιδρούσαν τότε οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι;
Η συγγραφέας του πολύ πετυχημένου βιβλίου «Η κυρία με τα μαύρα» [η βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα], μας δίνει μια νέα μυθιστορηματική βιογραφία που συγκεντρώνει και ενοποιεί όλες τις έως τώρα γνωστές πληροφορίες για τον Παύλο Μελά, την οικογένειά του, τους φίλους, τους γνωστούς και τους ανθρώπους που καθόρισαν θετικά ή αρνητικά τη ζωή του. Παρουσιάζει με τα δικά του λόγια τη δραστηριότητα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου, ενός συνηθισμένου και καλομαθημένου αστού που κατόρθωσε, χωρίς να τρέφει παρόμοιες φιλοδοξίες, να είναι ίνδαλμα ακόμα και στις μέρες μας. Ήρθε η ώρα να μάθουμε γι’ αυτόν τις λεπτομέρειες που κανένας δεν είχε σκεφτεί να μας δώσει. Έφτασε η στιγμή να διαβάσουμε ξανά όσα έχουν γραφεί γι’ αυτόν και να προβληματιστούμε προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις σε όσα κανένας δεν είχε θίξει.
Θέμα δύσκολο, δύσβατο αλλά σ’ αυτό το βιβλίο όλα είναι δοσμένα με μορφή μυθιστορήματος και όπως είπαμε πολλά τα αναπάντητα ερωτηματικά. Πολλές και αντιφατικές οι μαρτυρίες. Έρωτες, γυναίκες και πολλά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα: Νάτα Δραγούμη-Μελά, Μιχαήλ Μελάς, Στέφανος Δραγούμης, μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης και πάνω απ’ όλους Ίων Δραγούμης.

Η Μίτση Σκ. Πικραμένου είναι επαγγελματίας ερευνήτρια - ιστορικός. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, κι έχει πάρα πολλά δημοσιεύματα σχετικά με ερευνητικά θέματα.
 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...