Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ο Κώστας Σεμερτζάκης απαντά
στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ




Ποιο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας; Το ότι συνήθως περνάω απαρατήρητος. 

Ποια αρετή ζηλεύετε σ' έναν άντρα; Την ακεραιότητα του χαρακτήρα όποιου είχε τη δυνατότητα να παρανομήσει εκ του ασφαλούς και δεν το έκανε. Επιλέγω αυτό τον τρόπο για να πω κάπως κομψά ότι ζηλεύω από σπάνια ως ποτέ. 

Ποια αρετή ζηλεύετε σε μια γυναίκα; Την εγκράτεια, αν μιλάμε για συζύγους και εξαδέλφες νυν και πρώην υπουργών. Την ταπεινότητα να μην έχουν ως στόχο ζωής το να γίνουν μια μέρα σύζυγοι υπουργών, αν μιλάμε για όλες τις υπόλοιπες.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Το χάρισμά τους στο να επιλέγουν φίλους.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Το ότι όποια απάντηση κι αν σκεφτώ, αμέσως μετά θα μου έρθει μια ακόμα καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας. Και ότι η καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας απάντηση από όλες, θα μου έρθει λίγα μόλις λεπτά αφότου δεν θα μπορώ να αλλάξω για μια ακόμη φορά την απάντηση που μόλις έδωσα. 

Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Να σκέφτομαι ποιο χόμπι αξίζει να σκεφτώ να αρχίσω, μπας και σταματήσουν οι άλλοι να σκέφτονται πόσο αδιάφορα αφήνω τη ζωή μου να κυλάει. Αν και το ότι δίνω τόσο μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων, με κάνει να έχω δεύτερες σκέψεις ως προς τις πρώτες. 

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ευτυχία; Να έχεις και τις χίλιες λέξεις που την περιγράφουν επακριβώς και να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ούτε μία. 

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δυστυχία; Να γνωρίσεις τη μεγαλύτερη ευτυχία. Και να είσαι απολύτως βέβαιος ότι είναι αυτή. 

Εάν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε; Κάποιος που είναι πάντα ο εαυτός του. 

Σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε; Κανονικά πρέπει να πω σε μια πολύ πιο φτωχή, ώστε να δω τη γλύκα και να σταματήσω να γκρινιάζω για τα κακώς κείμενα εδώ. Αλλά πειράζει που η πρώτη μου σκέψη είναι ότι θέλω να ζήσω σε μια χώρα που δίνει στους απλούς πολίτες της την αίσθηση ότι δεν τη βρίσκει με το να τους πυροβολεί στα πόδια; 

Το αγαπημένο σας χρώμα; Το ραφ, το πετρόλ, το ιβουάρ, το σικλαμέν και όποιο άλλο μυστήριο χρώμα ξεφεύγει από το μόνο ορατό από τους άνδρες φάσμα χρωμάτων (άσπρο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο, μαύρο), ενώ ταυτόχρονα φαντάζει πολύ νορμάλ στα μάτια μιας γυναίκας. Ξέρετε, σικλαμέν. Πολύ φυσικά… 

Το αγαπημένο σας λουλούδι; Το νυχτολούλουδο. Του Φοίβου. 

Το αγαπημένο σας πουλί; Του πορνοστάρ. 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Ο Άντώνης Νικοπολίδης νομίζω. 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; Οι παραποιητές. Κατά προτίμηση, αυτοί που προσθαφαιρούν ονόματα σε λίστες κατά το δοκούν.  

Οι αγαπημένοι σας λογοτεχνικοί ήρωες; Ο Μάρβιν γνωστός και ως «paranoid android».  

Οι αγαπημένες σας λογοτεχνικές ηρωίδες; Μου γεννά απερίγραπτη συμπάθεια όποια λογοτεχνική ηρωίδα έχει κακοπέσει στα χέρια συγκεκριμένων πρωταγωνιστριών, σε κάποιο σανίδι ελληνικού θεάτρου. 

Οι αγαπημένοι σας συνθέτες; Όποιος δεν αρέσει σε όσους συνηθίζουν να με ενοχλούν με την αγαπημένη τους μουσική, σε ώρες κοινής ησυχίας ή και γενικά. 

Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι; Οι χίπστερς. Πιθανότατα δεν θα τους έχετε ακούσει καν. 

Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή; Αυτοί που έχουν όλες τις προδιαγραφές να καβαλήσουν το καλάμι, έχουν πλήρη επίγνωση του ότι τους παίρνει να καβαλήσουν το καλάμι, αλλά πάσχουν από αυτή την περίεργη, εξωτική ασθένεια –αυτογνωσία τη λένε, νομίζω– που τους χαρίζει το ακαβαλίκευτο –σε αντίθεση με πάμπολλους άλλους «υγιείς» που έχουν το ακαταλόγιστο, αλλά πώς να τους το πεις και πώς να τους το δώσεις να το καταλάβουν τώρα!  

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο; Όλες όσες βρίσκονταν προ εικοσαετίας στο βιβλίο της ιστορίας δέσμης, στην οποία η βαθμολογία μου φλέρταρε πάντοτε με το μηδέν. Βέβαια, μπορεί να μη φταίνε αυτές αλλά η καθηγήτριά μου της οποίας η ηλικία (με πρόχειρους υπολογισμούς πρέπει να ήταν 786 χρόνων), την καθιστούσαν συνώνυμο της ιστορίας –ή, καλύτερα, καθιστούσαν την ιστορία συνώνυμο της καθηγήτριας. 

Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία; Αυτές που έμειναν στην ιστορία και αναγκάστηκαν να την δουν να επαναλαμβάνεται μπροστά στα μάτια τους ως φάρσα

Το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό; Η ελιά στο dry martini και το κρασί στο μπεκρή μεζέ. 

Τα αγαπημένα σας ονόματα; Τώρα τελευταία αυτά της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο, διαχρονική είναι αγάπη μου για τα ονόματα διασήμων που βρίσκονται δίπλα σε μια στήλη που γράφει το πόσα δήλωσαν στην εφορία. 

Τι μισείτε περισσότερο; Αυτή την ερώτηση. 

Ποιο ιστορικό στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο; Τον πόλεμο των Ρόουζ.

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος; Θα ήθελα να μπορώ να ξεχωρίζω τα χρώματα τόσο εύκολα όσο μπορούν να τα ξεχωρίσουν οι γυναίκες. 

Με ποιον τρόπο θα επιθυμούσατε να πεθάνετε; Παθαίνοντας ανακοπή λίγα νανοδευτερόλεπτα μόνο ΠΡΟΤΟΥ κάποιος πάει να μου κάνει φάρσα, ώστε ο θάνατός μου να στοιχειώσει όλη την υπόλοιπη ζωή του. 

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Δεν έχω ιδέα. 

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Στα ορθογραφθκά που γίνονται επειδή δύο πλήκτρα στο πληκτρολόγιο είναι δίπλα-δίπλα.

Το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Πρόκειται για μία από τις λιγότερο γνωστές ρήσεις του Αριστοτέλη και πάει κάπως έτσι (μεταφρασμένη): «Μισό, πετάγομαι μία για κατούρημα και έρχομαι να συνεχίσουμε», διότι καταφέρνει μέσα σε λίγες μόνο λέξεις να φυλακίσει μια τεράστια αλήθεια σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται να είσαι απολύτως αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις, να μην έχεις τίποτα να σε αποσυντονίζει, προκειμένου να διαπρέψεις. Επίσης, να σημειώσω κάπου εδώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτώ το παραπάνω απόφθεγμα ως αναληθές, εκτός αν κάποιος μπορέσει να μου αποδείξει ότι ο Αριστοτέλης είτε δεν κατουρούσε ποτέ είτε δεν διέκοπτε ποτέ κάτι για να κατουρήσει. 


* Ο Κώστας Σεμερτζάκης και το best seller είναι έννοιες ταυτόσημες, καθώς από πάντα έγραφε υπερβολικά καλά: Την οικογένειά του, τους φίλους του, τις σχέσεις του. Επόμενο ήταν, στο τέλος, να τον πουλήσουν όλοι. Παρά την απόλυτη αναγνώριση δεν άλλαξε καθόλου, οπότε αναγκαστικά θα καταφύγει σε πλαστικό χειρουργό. Σιχαίνεται το ψέμα, την υποκρισία και την απαρίθμηση πραγμάτων που σιχαίνεται. Τη βρίσκει με το να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.
Το βιβλίο του "Παρθένος με καρκίνο" κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Δίαυλος.

 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...