Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Παρουσίαση των 2 νέων ποιητικών συλλογών της Ρένας Πετροπούλου Κουντούρη στο Ηράκλειο


Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, η Λέσχη Ποίησης κ ο Λογοτεχνικός Κύκλος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κ το βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης, σας προσκαλούν στη μουσικοποιητική βραδιά που διοργανώνουν  με αφορμή την ταυτόχρονη κυκλοφορία των δυο νέων ποιητικών συλλογών της Ρένας Πετροπούλου Κουντούρη "Τα νεαρά ποιήματα" και "Τα χαϊκού μιας μέρας και μιας νύχτας".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, στις 8.00μμ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Για τα έργα θα μιλήσουν:

Βαρβάρα Ρούσσου, φιλόλογος, διδάκτωρ Νεοελληνικής φιλολογίας
Ελένη Μωυσιάδου Δοξαστάκη, φιλόλογος , ποιήτρια

Μελοποιημένη ποίηση: Αντωνία Στρατάκη / Μαριάννα Χαλαμπαλάκη
Μαθήτριες Β’ Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

Χορευτικό, μουσικοποιητικό δρώμενο: Ellie Stone, δασκάλα χορού / Ζαχαρίας Κατσακός

Απαγγελίες: Επιλεγμένα ποιήματα από μέλη της Λέσχης Ποίησης, του Λογοτεχνικού κύκλου Ηρακλείου κ μαθητριών του 1ου ΕΠΑ.Λ.

Περαντωνάκης Αντώνης
Περοδασκαλάκης Δημήτρης
Φραγκιαδάκη Μαρία
Κουγιουμουτζάκη Γωγώ
Χαλβατζή Αγγελική
Χιώτη Ιωάννα

Μουσική επιμέλεια: Ελίνα Σκαρπαθιώτη

Συντονισμός, παρουσίαση: Ελένη Βακεθιανάκη, δημοσιογράφος

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου

Διπλή ποιητική κατάθεση από την Ρένα Πετροπούλου Κουντούρη
Ποίηση ξανά για την Ρένα Πετροπούλου Κουντούρη, την Ηρακλειώτισσα συγγραφέα και ποιήτρια, αυτή τη φορά μέσα από δυο ποιητικές συλλογές , οι οποίες εκδόθηκαν πρόσφατα , ταυτόχρονα από τις εκδόσεις ‘’Γαβριηλίδης’’. Πρόκειται για ‘’Τα Νεαρά ποιήματα’’ και ‘’Τα χαϊκού μιας μέρας κ μιας νύχτας’’- ποιήματα τα οποία γράφηκαν μέσα στο 2012 και στο σύνολό τους υπηρετούν την μικρή, αφηγηματική φόρμα, ιδιαίτερα τα χαϊκού- ανεβάζοντας το σύνολο των εκδοθέντων έργων της σε δεκατέσσερα βιβλία.

Στα "Νεαρά ποιήματα" -ο τίτλος υποδηλώνει τα φρέσκα, τελευταίας εσοδείας ποιήματα- ‘’ ο θεατής καλείται να αποκρυπτογραφήσει τους "κώδικες" της ανθρώπινης υπόστασης, την απτή υφή του όντος μέσα στο σύνολο, την αγωνία και την ανάσα της επόμενης στιγμής όταν προσμετράται στον συλλογισμό ο χρόνος’’ σύμφωνα με τον αφορισμό του Βασίλη Ρούβαλη.
Μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες καταγράφονται:
H μυστική και αόριστη πραγματικότητα της εσωτερικής αβύσσου , όπως και το εφήμερο και ανεξίτηλο του έρωτα: Λάμπει το δέρμα που δεν ξέχασα/
Καθώς η γύμνια σου γεννά/ Πόθου καθρέφτες ( ενότητα ’’Καθρέφτες’’),
η φανταστική απολογία κ εξομολόγηση του γραφιά μέσα από το βάσανο της συγγραφής
Γραφή/ Μοναξιά μου /Οδύνη /Τόλμη/ Ελευθερία/ Και ηδονή μου
(‘’Γραφή μοναξιά μου’’), η επέλαση κ νομοτέλεια του χρόνου Ο Χρόνος ακίνητος/
Όμως περνούν τα πράγματα/ Σαν τη βροχή/ Την Άνοιξη/ Την ομορφιά/
Την ηλικία των ανθρώπων ( ‘’Χρόνος  ακίνητος’’) κ τέλος το πένθος ως βίωμα, η τραγικότητα του ανθρώπου καθώς ενσταλάζεται μέσα του η απώλεια(‘’Alma Perdida’’). Ήλθες ξανά απόψε/ Alma perdida/ Χαμένη μου ψυχή. /Κάθε πανσέληνο σαρκώνεσαι/Σε βαθυμέλανα οράματα αναμνήσεων./

Τα χαϊκού μιας μέρας κ μιας νύχτας
Xάικου είναι ένα σύντομο ποίημα με καθορισμένα όρια που ωθεί την ποιητική έκφραση σε τέτοια πυκνότητα, λιτότητα και αφαιρετική διαύγεια ώστε να συμπυκνώνει το νόημα του κόσμου στο σύμπαν των 17 συλλαβών. Ποιητικός ιμπρεσιονισμός μέσω της δύναμης της εικόνας , αίσθηση στιγμής(έννοια του χρόνου), ένωση με τη φύση και την πνευματικότητα. ‘’ Εδώ, στο ποίημα του ανατέλλοντος ηλίου, βασιλεύει η διαφάνεια μέσω του υπαινιγμού, η σαφήνεια μέσω της αφαίρεσης, η αμεσότητα της ζωής και της φύσης (στην αέναη κίνηση και σχέση τους) μέσω της ποιητικής εικόνας που, αν και μερική, ολοκληρώνει το ολόκληρο, το καθ' όλου του κόσμου’’, κατά τον Ηλία Μέλιο.
Πιστή στη μακραίωνη παράδοση των χαϊκού, η Ρένα Πετροπούλου-Κουντούρη, σε μια μέρα και σε μια νύχτα, εξετάζει τον ανθρώπινο βίο, στοχεύοντας στη συνθηκολόγηση με το αναπόφευκτο. Τα ερωτήματα, παρ’ όλη τη συνθηκολόγηση, εξακολουθούν να τίθενται, με τον ακαριαίο τρόπο του χαϊκού. Με κρατάς απ’ το χέρι. Δε μετάνιωσα που περίμενα χρόνια * * * * Δεν μυρίζει πια, το νυχτολούλουδό μου. Είναι θλιμμένο. * * * * Αχ ουρανέ μου, ντύσου μ’ εκείνο το μπλε
της προσδοκίας * * * Τα βήματά σου, σαν πέταλα λουλουδιού ξεδιπλώνονται * * * * Μέρες και νύχτες γερνώ περιμένοντας τον ερχομό σου* * * *Συρματόπλεγμα, δεν έχει η αγάπη. Φτερούγες έχει.* * * * Η νύφη γέρνει. Πάει αλλού να δέσει το σανδάλι της.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ρένα Πετροπούλου Κουντούρη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι  καθηγήτρια Σχεδίου Μόδας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Παράλληλα ασχολείται με την Ζωγραφική, τον Σχεδιασμό Κοσμημάτων, την Ποίηση και τη Λογοτεχνία. Από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 14 βιβλία της (ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, διηγήματα , παιδικά βιβλία-απόσπασμα βιβλίου της διδάσκεται στην Ε’ Δημοτικού- και παιδικό θέατρο), ενώ άρθρα και βιβλιοκριτικές της δημοσιεύονται στον τύπο, το διαδίκτυο και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης’’ Λογοτεχνικός κύκλος Ηρακλείου’’. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, παρουσιάσεις Ελλήνων και Ξένων Λογοτεχνών και συνεχείς επισκέψεις σε σχολεία συγκαταλέγονται επίσης στο ενεργητικό της.

Από την ‘’Εμπειρία Εκδοτική’’ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα:
’’Με τον ίσκιο σου αντήλιο’’ 2001,
 ‘’Απορρίπτεστε λόγω πάχους’’ 2002, 
‘’Ζωή ερήμην’’ 2004, 
‘’Στο δρόμο με τις πικροδάφνες’’ 2007, 

καθώς και  η σειρά παιδικών βιβλίων:

’’Ο Σοφούλης ο Ψαλιδούλης ‘’ 2003
                                               ’’Μια φοβερή ανακάλυψη’’, 
                         ‘’Οι Ολυμπιακοί αγώνες’’,
                                              ‘’ Αποστολή στο διάστημα’’ 
                       ‘’Η περιπέτεια του Άη Βασίλη’’

Διηγήματα
’’Μια σοκολάτα αμυγδάλου σου φέρνει ευτυχία’’ 2009 από τις Εκδόσεις Δοκιμάκη

Ποίηση
’’Έρωτας σε χρόνια οδύνης’’ 2006 από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη
’’Όνειρα ασύνορα’’ 2009 υπό την αιγίδα του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου
’’Στον κήπο της μνήμης’’ 2011 από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη
‘’Τα χα’ι’κού μιας μέρας και μιας νύχτας’’ 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη
‘’Τα νεαρά ποιήματα’’ 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη

Παιδικό θέατρο: ’’Τα επαγγέλματα που χάνονται’’ 2003


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...