Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η Βάλια Καραμάνου απαντά
στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ


Ποιο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας; Κάποιος μου είχε πει ότι είμαι κυνική, αλλά έχω καθαρή ματιά.

Ποια αρετή ζηλεύετε σ' έναν άντρα; Την αποφασιστικότητα και τον ρεαλισμό, που ωθεί τον άνθρωπο στη θέαση της πραγματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Ποια αρετή ζηλεύετε σε μια γυναίκα; Την έντονη προσωπικότητα σε συνδυασμό πάντα με θηλυκότητα.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Την ειλικρίνειά τους και την ενεργή παρουσία τους στη ζωή μου, στις δύσκολες αλλά και ευχάριστες στιγμές της.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Ανυπομονησία και ίσως κάποιες φορές απολυτότητα στις πεποιθήσεις μου, που δημιουργούν διφορούμενα αισθήματα στον περίγυρό μου.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Αν θεωρήσω ως βασική μου ιδιότητα αυτή του εκπαιδευτικού θα απαντήσω πως είναι η συγγραφή, ή και αντίστροφα!

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ευτυχία; Είναι κάτι ανεξερεύνητο, που συχνά παίρνει σάρκα και οστά στα βιβλία μου, αλλά πάντα κατακερματίζεται στο τέλος. Φαίνεται πως ακόμα δεν έχω πειστεί για την ύπαρξή της, είναι τόσο συγκεχυμένη έννοια με χιμαιρικές διαστάσεις!

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δυστυχία; Η απώλεια αγαπημένων προσώπων αποτελεί για μένα τη μεγαλύτερη δυστυχία,καθώς και το μεγαλύτερο φόβο.

Εάν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε; Κάτοικος μιας παραθαλάσσιας περιοχής περιστοιχισμένη από λιγοστά και αγαπημένα πρόσωπα, ανεξάρτητα από την επαγγελματική μου ιδιότητα.

Σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε; Δεν θα άλλαζα την Ελλάδα σαν τόπο διαμονής, απλά θα προτιμούσα να ζω σε κάποιο κυκλαδονήσι.

Το αγαπημένο σας χρώμα; Το κόκκινο.

Το αγαπημένο σας λουλούδι; Μπλε ή κίτρινα τριαντάφυλλα.

Το αγαπημένο σας πουλί; Ορτύκι, έχω ήδη τέσσερα ως κατοικίδια!

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Αγαπώ ιδιαίτερα τους κλασικούς Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ηλίας Βενέζης ή ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και σύγχρονους όπως η Ζυράννα Ζατέλη. Από την ξένη λογοτεχνία ξεχωρίζω την Toni Morrison, τον Ernest Hemingway και τον Albert Camus.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; Αναμφίβολα, ο Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και ο Pablo Neruda. Αγαπάω όμως πολύ και ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη ή του Τίτου Πατρίκιου.

Οι αγαπημένοι σας λογοτεχνικοί ήρωες; Ο Τζόζεφ Γουέην από το έργο του John Steinbeck ‘Σε έναν άγνωστο Θεό’, που είναι βαθιά ανθρώπινος και γοητευτικός και ο γιατρός Ριε από την ‘Πανούκλα’ του Albert Camus, για την αντρίκια αντιμετώπιση του επερχόμενου κακού.

Οι αγαπημένες σας λογοτεχνικές ηρωίδες; Νομίζω η Κλαριμόντ από την ‘Ερωτευμένη νεκρή’ του Τ.Gautier, γιατί συνδυάζει γοητευτικά τη φρίκη με τον έρωτα.

Οι αγαπημένοι σας συνθέτες; Ξεχωρίζω το Δήμο Μούτση και τον Μάνο Ξυδού.

Οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι; Ο Lucian Freud για την αντισυμβατικότητα και το ρεαλισμό του και ο Νικόλαος Γύζης για τον βαθύ ιδεαλισμό που πηγάζει από τα έργα του.

Οι ήρωες σας από την πραγματική ζωή; Όσοι αναγκάζονται να επιβιώσουν σε εξαιρετικά αντίξοες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες, παλεύοντας με την ανέχεια ή την ασθένεια σε έναν αγώνα άνισο.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο; Τους τυράννους διαφόρων εποχών που ακροβατούσαν μεταξύ παράνοιας και έπαρσης και άφηναν πίσω τους πολυάριθμους νεκρούς.

Οι αγαπημένες σας ηρωίδες από την παγκόσμια ιστορία; Η Μαρία Κιουρί, που με υπεράνθρωπες υπερβάσεις επιτέλεσε το θαυμαστό έργο της και παράλληλα είναι και μία από τις αγαπημένες μου ηρωίδες έργων, στο βιβλίο της κόρης της Εύας Κιουρί.

Το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό; Σοκολάτα και …σοκολάτα! Το αλκοόλ το απεχθάνομαι.

Τα αγαπημένα σας ονόματα; Αθανασία, το όνομα της κόρης μου.

Τι μισείτε περισσότερο; Την υποκρισία και το ψέμα, ειδικά στον ίδιο τον εαυτό μας.

Ποιο ιστορικό στρατιωτικό γεγονός θαυμάζετε περισσότερο; Την έξοδο του Μεσολογγίου σε όλο της το τραγικό μεγαλείο ή τον αυτοπυρπολισμό των Σουλιωτών στο Κούγκι.

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος; Αυτό του τραγουδοποιού, που είναι τόσο άμεσο στις καρδιές του κοινού!

Με ποιον τρόπο θα επιθυμούσατε να πεθάνετε; Μάλλον με ανακοπή. Έχετε κάποια αντιπρόταση;

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Είναι η εποχή που είμαι γεμάτη έμπνευση και ανάγκη να την αποτυπώσω στο χαρτί. Αυτό συνιστά είτε εγρήγορση είτε δημιουργική φυγή από την πραγματικότητα …

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Στην αυθόρμητες πράξεις ή λόγια, που δεν ‘φιλτράρονται’ πριν από τη λογική. Μπορεί συχνά να πληγώνουν, αλλά είναι ανθρώπινα και μπορεί να προσπαθήσει κάποιος να τα συγχωρήσει ή να τα ανακαλέσει.

Το αγαπημένο σας απόφθεγμα; ‘Μια αστραπή η ζωή μας…μα προλαβαίνουμε!’ Αρκεί να το θέλουμε πολύ!....


* Η Βάλια Καραμάνου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μέχρι σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος. Το 2009 επιμελήθηκε την έκδοση του λευκώματος ‘Φωτογραφείον το Μάνεσι’ με το φωτογραφικό αρχείο  του πατέρα της (Γεωργίου Καραμάνου, σεναριογράφου- συγγραφέα). Το 2011 εκδόθηκε η πρώτη προσωπική της συλλογή διηγημάτων με τίτλο ‘Το Πηγάδι’ (εκδόσεις Γαβριηλίδη), ενώ το 2012 κυκλοφόρησε η νουβέλα της ιδίας  με τίτλο ‘Αστεροειδής Γλυκάνισος’ από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Ζει στην Αθήνα και έχει μία κόρη.


 
2013 | ιδεόστατο από την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK Deluxe Templates. WP by Masterplan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...