Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

✔ Ψηφιακή ανάγνωση ενάντια στην τηλεόραση




Πολλές φορές, ανάμεσα στους ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο, υπάρχει η εκτίμηση ότι η τηλεόραση και το ίντερνετ έχουν μειώσει το χρόνο που διαθέτει κάθε άνθρωπος για να διαβάσει ένα βιβλίο. Η τηλεόραση σκοτώνει την ανάγνωση, υποστηρίζουν αρκετοί. Υπάρχει περίπτωση, όμως, το νέο περιβάλλον της ψηφιακής ανάγνωσης να αντιστρέψει αυτή την τάση;

Κάτι τέτοιο δείχνει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ και αφορούσε στις αναγνωστικές και αγοραστικές συνήθειες των κατόχων κάποιας συσκευής ανάγνωσης ή κάποιου tablet PC. H έρευνα έγινε σε δείγμα 1.816 Αμερικανών, ηλικίας 18 έως 64 ετών, από την εταιρεία ερευνών HarrisonGroup για λογαριασμό της εταιρείας παροχής εκδοτικών υπηρεσιών Zinio και της Qualcomm, μιας εταιρείας που κατασκευάζει ημιαγωγούς και οθόνες για συσκευές ανάγνωσης.  

Το πρώτο γενικό στοιχείο: το 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι διαβάζουν ηλεκτρονικά εφημερίδες και περιοδικά, σε αντίθεση με το 10% της αντίστοιχης έρευνας του 2008. Σύμφωνα με την έρευνα, οι κάτοχοι iPad στις ΗΠΑ δαπανούν 75% περισσότερο χρόνο για να την ανάγνωση εφημερίδων συγκριτικά με όσους δεν χρησιμοποιούν αντίστοιχες ηλεκτρονικές συσκευές και επιμένουν στην παραδοσιακή χάρτινη έκδοση, ενώ αφιερώνουν 25% περισσότερο χρόνο για την ανάγνωση ebooks. Τα στοιχεία έδειξαν ακόμα ότι χρήστες συσκευών όπως το Kindle της Amazon αφιερώνουν τουλάχιστον 50% περισσότερο χρόνο για την ηλεκτρονική ανάγνωση εφημερίδων και 45% περισσότερο χρόνο για την ηλεκτρονική ανάγνωση βιβλίων.


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο eanagnosis.gr >>